De republiek Indonesië is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Met een populatie van 245 miljoen is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.


Klimaat

Met uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van Indonesië een zeer vochtig (vaak boven de 90%) tropisch regenklimaat, waarbij de gemiddelde maandtemperaturen maar weinig verschillen van het hoge jaargemiddelde, dat rond de 25 tot 27?C ligt. De maximumtemperatuur kan een waarde bereiken van 36?C.


Landschap

De enorme verscheidenheid aan landschappen is een gevolg van klimatologische en geologische factoren. Zo zijn de eilanden van West-Indonesië altijd bedekt geweest met dichte tropische regenwouden, de Oost-Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger met zelfs savannelandschappen. Het grootste gedeelte Van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen.


Meren en rivieren

De grote eilanden worden doorsneden door grote rivieren die in de bergen ontstaan en als brede stromen het laagland ingaan. Enkele grote rivieren zijn de Kapuas en de Barito op Borneo, de Musi op Sumatra en de Brantas op Java. De meeste rivieren op Java stromen naar het noorden en monden uit in de Java Zee. De rivieren op Java zijn relatief lang.


Planten en dieren

De Indische archipel heeft een zeer rijke flora, die zich van west naar oost wijzigt in samenhang met het in deze richting droger wordende klimaat. In totaal zijn er meer dan 45.000 bloeiende plantensoorten, en dat is ca. 10% van alle soorten bloemen en planten die er op aarde voorkomen. Er zijn 250 bamboesoorten en 150 verschillende soorten palmen. Alleen al van het eiland Borneo zijn zo'n 3000 boomsoorten bekend, en in de regenwouden van Irian Jaya komen meer dan 2500 soorten orchideeën voor, waaronder de grootste ter wereld, de tijgerorchidee met zijn drie meter lange sleep van bloemen. Irian Jaya is ook bekend vanwege zijn insectenetende bekerplanten.

 

Vulkanan en aardbevingen

Op Indonesië zijn nog meer dan 100 vulkanen actief. De bekendste is de Krakatau of Rakata, een eilandvulkaan gelegen tussen Sumatra en Java. Andere bekende vulkanen zijn de Agung op Bali, de Merapi, Kelud, Semeru, Pangranro en Gede op Java, de Rinjani op Lombok en de Galunggung op West-Java. De actiefste vilkaan is wel de Tambora op het eiland Sumbawa. Het gebied waar al deze vulkanen liggen wordt ook wel de 'Ring van Vuur' genoemd. Gemiddeld registreert men ca. 10 keer per jaar een grote uitbarsting.

 

Verkeer in Indonesië

Het verkeer in Indonesië gaat iets anders te werk dan in de meeste Europese landen, en ook zeer zeker Nederland. Voor de nietsvermoedende toerist lijkt het een complete chaos. Gelukkig is het dat ook. Gelukkig inderdaad, want hierdoor weet je dat het eigenlijk helemaal geen zin heeft enige verkeersregeltjes te kennen, want die zijn hier over het algemeen compleet nutteloos.

 

Lebaran periode

Ieder jaar is het weer een hele belevenis; Lebaran, het einde van de Ramadan in Indonesië, en dan voornamelijk op het eiland Java.

 

Bevolking van Indonesië

De totale bevolking van Indonesië bestond in 2008 uit een geschat aantal van 237 miljoen inwoners. Alleen al op het eiland Java wonen meer dan 130 miljoen Indonesiërs en het is daarmee het dichtstbevolkte eiland ter wereld . Ondanks het bestaan van een redelijk succesvol familieplanningprogramma dat al sinds de jaren 60 in werking is, verwacht men dat de populatie in 2035 tot 315 miljoen zal groeien, gebaseerd op de huidige groeisnelheid van 1,25%.

 

Bedelen, verkopen en zingen

In Indonesië is het een normaal verschijnsel, de mensen van allerlei leeftijden van de allerkleinsten tot stokoude bejaarden die zich langs de kant van de weg ophouden om in hun levensbehoeften te voorzien. Je vindt ze voornamelijk op wegen waar het verkeer vaak langzaam rijdt en op de drukkere kruispunten en andere drukbezochte plekken.

 

Taal en cultuur

90% van de mensen spreken geen tot zeer weinig Engels. Het gaat wel steeds beter met het Engels van Indonesiërs. at het zo goed gaat met de Engelse taalvaardigheid van Indonesiërs, heeft te maken met de alsmaar groeiende middenklasse in het land.