De republiek Indonesië is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Met een populatie van 245 miljoen is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.


Hoe zit het met stagevergoedingen?

De Indonesische arbeidswetgeving (Law.13/03) verbiedt uitdrukkelijk om bedrijven en organisaties een uitkering/salaris te laten uitkeren aan stagiaires. Komt immigratiedienst er achter dat je wel een financiele tegemoetkoming/vergoeding ontvangt dan staat daar een boete van 50,000 USD op voor het stagebedrijf en een directe deportatie. Alleen een lunch is toegestaan. Daarnaast zien werkgevers een stageplek als een service voor studenten welke ervaring willen opdoen in hun onderneming. Jij krijgt de kans om praktijkervaring op te doen en het bedrijf voorziet je van de nodige begeleiding.


Is een verblijf in Indonesie veilig?

Indonesie kan gezien worden als een relatief veilig land met warme en open mensen. De filosofie is dat je meer geeft dan je neemt.. Vergeleken met Nederland is Indonesie over het algemeen een gastvij land waar positief tegen Nederlanders wordt aangekeken. Desondanks is het altijd goed om niet onzorgvuldig te zijn en de regels en etiquetten van het land te respecteren.


Hoe werkt het bonussysteem bij fotos en/of blogs

Elk lid kan onbeperkt foto's en blogs uploaden. Deze kunnen gewaardeerd (like knop) worden of er kan een 5 sterren beoordeling aan gegeven worden. Aan de hand hiervan kiezen we aan het einde van elke maand uit wie het hoogste cijfer heeft behaald. Voor een foto is dat 50 euro korting op een stageplaats (als cadeau aan een vriend (in), of een gratis stadstoer in de stad waar je stageloopt. De blog met de hoogste beoordeling krijgt 75 euro korting met een stadstoer en een 3 uur durende cursus Indonesisch (bahasa Indonesia).


Hoe is de transportatie in Indonesie?

Je moet het zo zien, dat in Indonesie men zich niet aan verkeersregels houd. Tot het feit dat rood stoppen en groenlicht doorrijden betekend. Ze kennen de verkeersregels ook niet, omdat ze dat nooit geleerd hebben. Ze kopen hier namelijk een rijbewijs, zonder examens. Dus denk niet dat een zebrapad, enige betekenis heeft in Indonesie. Het is meer een wegdecoratie denken ze. Dus wees voorzichtig, neem een taxi of busway, treinen zijn tegenwoordig ook met ac en niet duur.


Maaltijden op straat veilig?

In Indonesie is eten op straat een begrip, denk aan nasi goreng, nasi uduk, gado gado, saté of bakso soep bijvoorbeeld. Dit is gebruikelijk want het sociale leven speelt zich vooral buiten af. Het aangeboden voedsel ziet er vaak heerlijk uit. Deze gerechten heb je dan al voor 1-2 euro per portie. Ondanks alles adviseren we studenten echter voedsel te benuttigen in een omgeving waar waarde wordt gehecht aan de voedselveiligheid. Daarbij is een gezond verstand van belang. Wel moet extra gelet moet worden op vlees, vis, groente en fruit producten. Deze zijn immers niet lang houdbaar Mocht je besluiten hier geen gebruik van te maken, geen zorgen, er zijn tal van restaurants.

 

Uitgaansleven Indonesie

In Jakarta is het verloop van bars en clubs groot. Er zijn allerlei soorten bars waar je je avond kan beginnen of eindigen. Er zijn cafés waar je vooral toeristen ziet, maar ook lounge-achtige bars waar je de locale soapsterren en Chinezen tegenkomt. Er zijn veel hippe clubs die bij de grote hotels horen en centraal in de stad liggen. Er zijn ook clubs boven in kantoorflats. Om van club naar bar en weer naar een club te komen, zul je een taxi moeten nemen. De meeste uitgaansgelegenheden liggen niet vlak naast elkaar. Gelukkig is dit niet duur. Omgerekend sta je voor een paar euro in een club en de drankprijzen zijn ook niet bepaald hoog te noemen. Voor alcohol ben je een euro kwijt en voor frisdranken nog minder.

 

Verkeer in Indonesië

Het verkeer in Indonesië gaat iets anders te werk dan in de meeste Europese landen, en ook zeer zeker Nederland. Voor de nietsvermoedende toerist lijkt het een complete chaos. Gelukkig is het dat ook. Gelukkig inderdaad, want hierdoor weet je dat het eigenlijk helemaal geen zin heeft enige verkeersregeltjes te kennen, want die zijn hier over het algemeen compleet nutteloos.

 

Wat zijn de voorwaarden om stage te lopen?

Om stage te lopen in Indonesie is het van belang dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent minimaal 18 jaar en bent aangemeld bij een opleidingsinstituut in Nederland.
  • Je zoekt een stageplek voor een periode van 2 maanden of meer;
  • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal;
  • Je bent gedurende stage verzekerd tegen ziektekosten, ongevallen en aansprakelijkheid.